UTC:
links
ON1418WOD Activation 2015
Zendamateurs herdenken slachtoffers dodendraad 

 20/07/2015 om 06:12 door Leon Vanhees 
 
HAMONT-ACHEL - Dankzij het stadsbestuur van Hamont-Achel mochten de West-Limburgse Radioamateurs het afgelopen weekend een radiostation opzetten op het terrein met de reconstructie van deze afschrikwekkende versperring (dodendraad) in de Ruiterstraat van Hamont-Achel. 

Zendamateurs van over heel de wereld konden nu een draadloze verbinding maken met het speciale radiostation ON1418WOD. De leden van de West-Limburgse Radioamateurs wilden op deze manier de 17 slachtoffers herdenken die hier tussen 1915 en 1918 gevallen zijn door de dodendraad. 
De radioamateurs die met het speciale radiostation een verbinding gemaakt hebben krijgen binnen enkele maanden een bevestigingskaart van hun draadloze verbinding met ON1418WOD voorzien van alle info omtrent de draad. 
 
“Het is van groot belang dat verschillende verenigingen dit soort van herdenkingen blijven doen in de toekomst zodat de mensen niet vergeten wat er hier 100 jaar allemaal geleden gebeurt is in Hamont-Achel, maar ook elders in vlaanderen waar de dodendraad opgesteld stond” aldus Eric Emmers de voorzitter van de West-Limburgse Radioamateurs. “De dodendraad was 180 km lang en liep van Knokke (het Zwin) tot aan het drielandenpunt in Vaals. 
Vlak naast de belgische grens om te beletten dat smokkelaars, spionnen en gewone mensen naar het neutrale Nederland zouden vluchten. Er stond een electrische spanning van 2000 volt op deze draad . Op 12 november 1918 een dag na de wapenstilstand is men begonnen met het afbreken van de dodendraad. Vermoedelijk werden meer dan 850 mensen het slachtoffer van de draad tijdens wereldoorlog 1.” 
“De bezoekers, wandelaars en fietsers die ons radiostation bezocht hebben stelden vele vragen over de dodendraad en over ons station en onze antennes. 
Het was dus de ideale manier om informatie uit te wisselen met het publiek over de draad en over onze radiohobby. Niet alleen plaatselijk maar ook internationaal dankzij de draadloze verbindingen die we gemaakt hebben met andere radioamateurs van over de gehele wereld” aldus Eric Emmers. 
 
Onze speciale dank gaat dan ook uit naar de burgemeester Theo Schuurmans en het schepen college van Hamont-Achel die dit voor ons mogelijk gemaakt hebben.